srijeda, 22. veljače 2012.

Predstava "Grand Guignol"

U tijeku su probe i pripreme za predstavu "Grand Guignol" koja se sastoji od dvije drame: trilera Andre de Lordea "Telefon" i komedije Max Maureyja "Rosalie". Prije nego što kažemo nešto o samoj predstavi, napravit ćemo kratki uvod o samom teatru "Grand Guignola".


Photobucket

"Teatar Grand Guignol" bio je naturalističko kazalište smješteno u Parizu i osnovao ga je Oscar Metenier 1894. Njegova vrata su bila otvorena od 1897. do 1963. godine. 


Inače, ime Guignol preuzeto je od tradicionalne francuske lutke, koja je služila kao sredstvo u izražavanju određenih političkih komentara. 


Tako i predstave "Grand Guignola" su najčešće u svojim horor spektaklima imali komentare na vladajući viši stalež. I po tim horor spektaklima, "Grand Guignol" će postati najpoznatijim, posebice pod vodstom Max Maureyja i Andre de Lordea, koji je napisao čak 100 drama za zloglasni teatar.  


Tijekom jedne "Grand Guignol" predstave, znalo se izmjeniti čak i do pet, šest drama i uz trilere i horore, tu bi bile komedije da "oraspolože" publiku. 


Više informacija o samom "Teatru Grand Guignol" možete naći na stranici:


http://www.grandguignol.com/

Photobucket


Kao što je rečeno, naša predstava "Grand Guignol" sastojat će se od dvije drame:


"Telefon" Andre de Lordea i "Rosalie" Max Maureyja

TELEFON

Na udaljenom francuskom imanju,  Andre Marex ostavlja svoju mladu ženu Marthu, njihovog sina Pierrea, butlera i dadilju same da bi otputovao u Pariz na poslovni put. Ali što će uslijediti kada skitnica dođe sa porukom da je butlerova majka umrla i primora ga da ostavi žene same, te nestane pištolj kojim im je ostavljen u slučaju napada?

ROSALIE

Gospodin Bol i gospođa Bol očekuju bogatog gospodina Poulota. Njihova sluškinja Rosalie svakodnevno mora trpjeti njihove uvrede i loša raspoloženja. Što će se zbiti kada zazvoni zvono na vratima?










Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.